Translate

2012. december 25., kedd

Borsos kalács - édes a sóssal, isteni!

Anyum bajai, így egy csomó rokon meg környékbeli, Szeremlén is vannak rokonok. Úgy tudom, hogy a borsos kalács eredetileg onnan származik, de én kiskorom óta részesülök benne bajai eredet révén. Gondolom nem a mi családunk volt az egyetlen, ahol ezt készítették.

Anyu legtöbbször akkor szokta csinálni, amikor egyébként is készül a fonott kalács. Mindannyian lelkesen vetjük rá magunkat, bár egyelőre a gyerekek annyira nincsenek oda érte.

A tészta tehát a fonott kalácsnál leírtak szerint készül (fél kg liszt is elég ehhez).
Nagyujjnyi vastag, kb. 15 cm hosszú rúdakat kell sodorni, perec formára hajtani. Kb. 20 perc alatt sütjük ki világos színűre.
Azonnal melegen megforgatjuk a következő mártásban:
- 3dl tejföl
- 2-3 kanál zsír
ezt a kettőt mikroban felforrósítani
+ kicsi só
+ 1 kávéskanál bors


Ezzel a keverékkel kell leönteni a kis kalácsokat, amiket egy mély tálba tettünk előzőleg.  A tálat le kell fedni, és állni hagyni egy kicsit a kalácsokat, hogy magába szívja a tejfölt.

Azon melegében a legfinomabb, de később is kicsit felmelegítve nagyon jóleső. (nos, nem bírtam, és beleharaptam, mielőtt lefotóztam volna..:-))

Nincsenek megjegyzések: