Translate

2008. szeptember 18., csütörtök

NAGYI KALÁCSA

HOZZÁVALÓK:
  • 5 dkg élesztő
  • 3 db tojás + 1 fehérje a kenéshez vagy 1 egész+ 2 sárgája, és a többi kenőanyag
  • kávéskanál só
  • 1 kg liszt
  • egy bögre cukor vagy 2,5 marok (2-2,5 dl)
  • tej (1 dl a kovásznak, és kb 6-7 dl a dagasztáshoz)
  • 20 dkg RAMA + 10 dkg vaj (épp csak olvadásig melegíteni)

MENET
  1. 1 dl langyos tej + 5 dkg élesztő + kiskanál cukor ------> élesztőt megfuttatni
  2. a lisztben elkeverem a maradék cukrot, sót, közepébe kell tenni a megkelt élesztőt, amit ott kevés liszttel összekeverek (kovászt készítek)... állni hagyni langyos helyen konyharuhával letakarva kb 15 percig
  3. utána a 3 tojást elkeverni a kovásszal, először 1-2 dl tejjel, majd a többivel, h dagasztható tésztát kapjak (sűrűbb lesz, mint a nokedli tészta)
  4. ha már szép sima a tészta, 3-4 részletben hozzátennni az olvasztott, de nem forró! vajat...jól el kell dolgozni az egészet, majd a tészta tetejét-alját belisztezni a tálban, és letakarva kb 20-25 percig keleszteni (mi párnák közé tesszük, és folyton elfelejtjük, hogy ott van)
  5. lisztezett deszkán 3 részre osztani, megfonni és kilisztezett tepsibe tenni, a tetejét a fehérjével egyenletesen bekenni, majd kb 3/4 órát sütni gáz 6-7-es fokozatán...
kettészedtem a tésztát, különben nem ilyen kicsi lenne nyersen sem


Nincsenek megjegyzések: