Translate

2008. szeptember 17., szerda

BEÁJULÓS CSOKITORTA - vigyázz, harapsz!

Nagyi egyik szuperképződménye. Mindig mindenkit bekebelez, és függővé tesz, aki eszik belőle. Még a süteményre annyira nem fel izgulós fiaim is imádják.

Anyu az az ősszakács típus, értelmes mértékkel mér, vagy sehogy. Nagy nehezen kierőszakoltam belőle egykor valamit, hogy miből mennyit, ezt sikerült összehozni.

TÉSZTA (piskóta tulajdonképpen)
  • 8 tojás,
  • 8 ek liszt,
  • 8 ek cukor
Ez a része abszolút nem ördöngős (az meg az én bajom, ha néha a tészta megmakacsolja magát, azt olyan lesz mint egy elcseszett sólisztgyurma).
A tojássárgáját cukorral kikeverni habosra, majd a liszt 3/4-ét beleszitálni, habot felverni keményre csipetnyi sóval (érted CSIPETnyivel!), sárgába beletenni valamennyi felvert habot, hogy lazább legyen + maradék liszt+ a maradék hab óvatosan, hogy ne törjön. Kész is. Szuper.

És máris ott tottyad egy lágy tészta, na de most jön a kulimunka...

KRÉM:

akik szeretnek keverni, kavarni, gyurmázni stb azoknak ideális :-) és akik a gyomrukat szeretik, azoknak is :-)

LEGELŐSZÖR!!

1 ráma+20 dkg vajat porcukorral kikeverni (na ez az a tipikus anyu féle ízlés szerint, kb 2 marék vagy 20-25 dkg)+ holland kakaópor 2 ek

majd meg kell csinálni a karamellt:

DE MIELŐTT nekiugranánk (hogy kész legyen, mikor hozzá kell adni) egy kb 3 dl-es csészébe lisztet 3/4-ig tenni, majd tejjel csomómentesen kikeverni, tele csészéig, folyós legyen, de ne híg, palacsinta tésztánál sűrűbb (tudom, isteni meghatározások ismét, de egy idő után világos lesz :-))

4-5 ek kristálycukor felolvasztunk, ez lesz a KARAMELL,
- majd ha felolvadt, felönteni 2-2,5 dl tejjel, lehúzva a tűzről
- majd visszatenni és elkeverni (ez összerántja a karamellt)
- ha ez megvan hozzákeverni a lisztes sűrítményt, csomómentesre

Ez olyan ragadós, tapadós karamellszínűkrém lesz. Kirakni hűlni, (ami ma nem lenne nagy probléma, mert mindjárt szétfagyok), és utána összekeverni a fent említett vajas-kakaós krémmel

BEVONAT

cukor+pár kanál holland kakaó+nagyon kevés víz, h el lehessen keverni -tűzön felolvaszt, majd levéve a tűzről hozzákever még kb 5 dkg vajat

Ebből olyan félfolyós csokikrém lesz, ami majd rádermed a tortára.

(hát ez nem a legszebb példány, de finom volt)

Nincsenek megjegyzések: