Translate

2013. március 17., vasárnap

Maradékból: Almás-túrós béles vagy pite, K kedvence


Szóval, volt  a hűtőben maradék túró, semmire sem elég, és volt pár szottyadt alma, nyelvre nemkívánkozó. És voltunk mi Írországban, süti híján, otthoni ízek nélkül, de megspékelve egy Horváth Ilona szakácskönyvvel - na mondom, keresek egy erre illő, maradékhasznosító sütireceptet.

És akkor, és így lett K kedvenc sütije az almástúrós torta. Mert kint csak tortaforma volt.


Tészta:

40 dkg liszt
1 Rama
10 dkg cukor
1 ek tejföl
2 tojássárga
csipet sütőpor és só

mindent összekutyul, összegyúr, lesz belőle egy jó masszív tészta



Töltelék:
na ide írok adagokat, mint a könyvben, de tényleg, ami megmaradt, az hasznosítható. Amikor legelőször csináltam volt vagy 20 dkg túróm, és 3 csoffadt almám.

60 dkg túró
4-5 alma reszelve, és kicsavarva a létől
5 dkg vaj (lereszelem, úgy könnyebb összekeverni)
4 tojás
10-15 dkg cukor
1 vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja

+búzadara
+lekvár

Én az összes fehérjét félreteszem, és habbá keverve teszem hozzá a töltelékhez.

A tésztát ketté kell venni, kinyújtani tepsi méretűre, majd megszórni búzadarával, és lekvárt tenni rá vékony rétegben.
Ráönt az összekutyult töltelék, és végül a tészta másik fele.

Néha teszek rá csokimázat, úgy is fincsi.


Nincsenek megjegyzések: